Karim in de media


Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. Trouw, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst. Op dit moment maakt hij een zesdelige serie voor HUMAN over mentale gezondheid in verschillende culturen en heeft hij voor de NTR een nieuwe serie over een bijzondere basisschool in Maastricht gemaakt, 'De Maastrichtse Droom'. Voor de NTR presenteerde hij verschillende documentaire series waaronder de vijfdelige serie Geloof In Het Onderwijs over artikel 23 (de vrijheid van onderwijs) en of het nog van deze tijd is, de vierdelige serie Karim Pakt Zijn Kans over kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs en presenteerde hij de afgelopen jaren verschillende nieuwe programma’s voor o.a. de NTR. Waaronder Het Verhaal Van Abdelkrim, Het RamadanGevoel”, Villa Ramadan, ONMISBAAR mbo, Talkshow het M Woord, Naar Mekka, NPO Kennis en meer. De series riepen veel reacties op. Karim zat onder andere in Khalid & Sophie, Tijd Voor Max, OP1, De Vooravond, Talkshow M, RTL Nieuws, Nieuwsuur, de Sociëteit, DWDD, RTL Late night, radio 1 en interviews in verschillende kranten en bij regionale omroepen. Hij heeft verschillende artikelen geschreven voor de NRC over diversiteit, inclusie en kansengelijkheid en geeft aan vele organisaties workshops en masterclasses hierover. Amghar heeft in 2018 de Compassieprijs gewonnen, hij ontmoete Hare Majesteiten de Koning en Koningin meerdere keren voor zijn werk, hij zit dit jaar in de top 5 van de media community top 100 voor zijn werk bij de NTR en heeft een bureau over onderwijs en organisatie ontwikkeling.

Karim en Maxe de Rijk

© Maartje Geels

Karim en Maxe de Rijk


Karim Amghar en Maxe de Rijk zijn de nieuwe onderwijscolumnisten van Trouw. Amghar en De Rijk gaan ieder om de drie weken de woensdagse onderwijscolumn voor Trouw schrijven. “Later wil ik het liefst weer fulltime lesgeven”, zegt Amghar, die nu onder andere werkt als spreker en programmamaker.

‘Het liefst zou ik onderwijsminister worden’

Amnesty International

‘Het liefst zou ik onderwijsminister worden’


Wie kansenongelijkheid wil aanpakken begint bij het onderwijs, zegt Karim Amghar. Ooit bracht een verkeerd schooladvies hem op het foute pad, nu strijdt deze docent tegen onderwaardering en voor gelijke kansen. ‘Eigenlijk heb ik van mijn pijn mijn werk gemaakt.’

‘Alles draait om écht luisteren naar elkaar’

Groot Hellevoet

‘Alles draait om écht luisteren naar elkaar’


Presentator Karim Amghar was afgelopen maand te gast bij OBS De Wateringe. Leerkrachten en ouders gingen met hem in gesprek over maatschappelijke dilemma’s zoals kansenongelijkheid, diversiteit en inclusie.

Hoor mij, zie mij!

INZET VOOR ONDERWIJS

Hoor mij, zie mij!


Hoor mij, zie mij! werpt een ander licht op verschillen in kansen. In vijf hoofdstukken ontrafelt auteur Karim Amghar hoe kansenongelijkheid werkt, hoe het ontstaat, welke gevolgen het heeft en wat we eraan moeten doen. Bij een probleem als dit is het belangrijk dat we voelen waarom het opgelost moet worden. In ieder hoofdstuk is daarom van iemand een persoonlijk verhaal te lezen dat goed de kern van het probleem aankaart.

Ons schoolsysteem is rot

De Sociëteit

Ons schoolsysteem is rot


Docent Karim Amghar is een belangrijke voorvechter van gelijke kansen in het onderwijs. Vanwege zijn eigen ervaring op de basisschool zet hij zich in tegen kansenongelijkheid. Recent verscheen zijn boek ‘Hoor mij, zie mij’. Eerder maakte hij de documentaire Karim pakt zijn kans. De Sociëteit is talkshow waarin Ajouad El Miloudi de actualiteit doorneemt, op politiek, maatschappelijk en cultureel gebied. We voeren het gesprek van de week, maar met een open insteek.

Ik heb van mijn pijn mijn vuur gemaakt

Docent Karim Amghar

Ik heb van mijn pijn mijn vuur gemaakt


Docent Karim Amghar wil er alles aan doen om zijn leerlingen écht te zien. Dit komt voort uit een persoonlijke pijn: na een te laag schooladvies raakte hij zijn motivatie kwijt waardoor hij radicaliseerde. In De verwondering podcast vertelt hij hoe hij van zijn pijn, zijn vuur maakte.

Op een lege maag traint Karim Amghar voor de marathon

de Volkskrant

Op een lege maag traint Karim Amghar voor de marathon


Schrijver en programmamaker Karim Amghar liep deze week stug door, kilometer na kilometer, op een lege maag, tot hij een verdrietig kindje tegenkwam.

TedX Talk

Do we actually want equality?

TedX Talk


Do we actually want equality? - Bridging The Gap - The Unequal Classroom  Karim is currently producing a six-part series on mental health in diverse cultures, along with a series highlighting an extraordinary primary school in Maastricht and a new program called ‘Villa Ramadan.’ His documentary work, including series such as ‘Geloof In Het Onderwijs’ and ‘Karim Pakt Zijn Kans,’ has sparked significant reactions. Karim’s advocacy for diversity and inclusion is evident in his articles, workshops, and masterclasses, earning him the Compassion Award in 2018, and he has met Their Majesties, the King and Queen, several times for his work. He is also ranked in the top 5 of the media community’s top 100 this year. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community.

Geloof In Het Onderwijs

Twijfelen over de juiste keuze

Geloof In Het Onderwijs


Een serie over de vrijheid van onderwijs. Artikel 23. Kies je voor kwaliteit van onderwijs of voor meer geluk en herkenning? Dit dilemma is niet ongewoon bij veel ouders. Welke school sluit beter aan bij de identiteit van het kind en de waarden en normen die ze thuis meekrijgen? Vanuit deze vraagstukken en zijn eigen worsteling gaat Karim op zoek naar antwoorden in de vijfdelige reeks 'Geloof in het onderwijs'. ‘Geloof in het onderwijs’ is een vervolg op de serie ‘Karim pakt zijn kans’ waarin hij onderzoekt hoe het is met de kansen van leerlingen met veel potentie, maar met weinig middelen.

Karim naar Mekka

Verhalen van de hadj

Karim naar Mekka


Presentator Karim Amghar neemt in de special  Naar Mekka – verhalen van de hadj, de kijker mee op hadj. Voor veel moslims is het de grote droom: op hadj gaan en het Offerfeest in Mekka vieren. De bedevaart is een van de pijlers van de islam en voor veel mensen een grote levensgebeurtenis. Het is een moment om opnieuw te beginnen met een frisse start. Hoe is het om op hadj te gaan en hoe kijkt men er op terug?  In deze special interviewt Karim verschillende mensen en laat hij aan de hand van historische foto’s en historische films zien hoe de bedevaart in de laatste 100 jaar is veranderd.

Villa Ramadan

Gezamenlijk een dag door brengen

Villa Ramadan


Karim Amghar ontvangt elke dag vijf gasten voor wie het dit jaar een speciale ramadan is. Hij gaat met ze in gesprek over hoe zij deze maand beleven en waarom het deze keer voor hen zo speciaal is. Ze brengen gezamenlijk een dag door in de villa en bereiden samen een iftarmaaltijd.

Karims Offerfeest

Een belangrijke feestdag

Karims Offerfeest


Voor moslims wereldwijd is het Offerfeest een belangrijke feestdag. Zeker ook voor presentator Karim Amghar. Evenals andere moslims vindt hij het belangrijk zich op te ‘offeren’ voor mensen die het minder hebben dan hijzelf. Dit jaar gaat Karim het offerfeest op een andere manier vieren.

Het thuiszittersvraagstuk

NPO Radio 1

Het thuiszittersvraagstuk


5 Dagen gaat op zoek naar persoonlijke verhalen bij het nieuws. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land. Presentator in de bus is van maandag t/m donderdag Jo van Egmond en op vrijdag Ajouad El Miloudi. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Karim Amghar presenteert

NPO Kennis


NPO Kennis

Hoe herken je een burnout?

Bij een burn-out zijn je lichaam en geest volledig uitgeput en de herstelperiode duurt erg lang. Als je de voortekenen herkent dan kan je er gelukkig wel iets aan doen. In deze video leggen we het voor je uit.

NPO Kennis

Waarom is er kansenongelijkheid in het onderwijs?

In Nederland bepaalt het opleidingsniveau en inkomen van je ouders in grote mate je kansen op school. Zo lopen kinderen die opgroeien in een arm gezin een grotere kans om niet terecht te komen op het niveau dat bij hun talenten past. De laatste jaren zien we dat deze kansenongelijkheid in het onderwijs zelfs groeit. Waarom krijgt niet ieder kind gelijke kansen en wat kunnen we hieraan doen? Deze video legt het uit.

NPO Kennis

Waarom is de een creatiever dan de ander?

Iedereen is creatief. Creativiteit is namelijk het vermogen om iets nieuws te maken, bedenken en/of doen. En we hebben allemaal weleens een oplossing voor een probleem bedacht, een creatieve tekst geschreven of een tekening gemaakt. Maar waar komt die creativiteit vandaan? En waarom zit de een barstensvol creatieve ideeën terwijl anderen het juist moeilijk vinden om creatief bezig te zijn? We leggen het uit in deze video.